Logo

GOF U-Space hanke testaa miehittämätöntä ilmailua

gof1.jpg

ANS Finland on mukana kansainvälisessä SESAR-hankkeessa, jonka tarkoituksena on testata Suomen ja Viron ilmatilassa tapahtuvaa miehittämätöntä ilmailua. Miehittämätön ilmailu, esim. drone -toiminta, voi tapahtua valvotussa tai valvomattomassa ilmatilassa.

Hankkeessa keskitytään Euroopan U-Space strategian mukaisesti matalan ilmatilan toimintaan mutta testataan myös miten esimerkiksi dronetaxi – lentoja voidaan suorittaa Helsinki-Vantaan lentoaseman alueelta.

Hanke on nimetty GOF U-Space:ksi ja nimensä mukaisesti toiminta keskittyy Suomen lahdelle (Gulf of Finland) missä useissa eri hankkeen osa-alueissa testataan UTM – järjestelmien (Unmanned Traffic Management) toiminnallisuutta ja tiedonkulkua.

”Haluamme olla aktiivisesti mukana miehittämättömän ilmailun kehityksessä ja vahvassa roolissa tuomassa parhaita käytänteitä turvallisen ja sujuvan ilmailun hoitamiseen, niin valvotussa kuin valvomattomassakin ilmatilassa. Meille on tärkeää hyvä ilmailun kokonaiskoordinaatio, huomioiden kaikki viranomaistoimijat,” sanoo ANS Finlandin toimitusjohtaja Raine Luojus.

Hankkeeseen osallistuu viranomaisia, useita ilmailualan palveluntarjoajia ja teollisuuden edustajia sekä Suomesta että Virosta.

”Tämä on meille erinomainen tilaisuus olla osana suuntaa näyttävää projektia, missä on mukana monia  keskeisimpiä toimijoita miehittämättömän ilmailun alalta sekä Suomesta että Virosta. Rajojen ylittävä yhteistyö on arkipäivää lennonjohdon toiminnassa ja tässä projektissa pääsemme testaamaan yhteistoiminnan sujuvuutta miehittämättömän ilmailun osalta paitsi lennonvarmistuspalvelun tarjoajien, mutta myös miehittämättömän ilmailun sovellustoimittajien kesken. Yksi keskeinen tavoite on kehittää  kansainvälistä standardia miehittämättömän ilmailun tiedonkulkuun ja turvalliseen hoitamiseen” sanoo ANS Finlandin kehitysjohtaja Pasi Nikama.

Lue 29.10.18 julkaistu yhteistyötiedote kokonaisuudessaan:
SESAR U-space demonstrations: Safe drone traffic integration in the Gulf of Finland (GOF)